Waarom moet ik verplicht Amfexa gaan gebruiken?

Apotheken mogen zelf medicatie bereiden (magistraal). Hierbij moeten ze voldoen aan dezelfde richtlijnen voor een goed productieproces (de zogenaamde Good Manufacturing Practice, GMP), en in die zin is er geen verschil met productie door een farmaceutisch bedrijf. Het verschil zit hem in een aantal randzaken/-maatregelen, zoals het uitvoeren van bepaalde studies nadat het product de consument bereikt heeft.

De regel is derhalve dat als er een geregistreerd middel bestaat, magistrale bereiding niet meer toegestaan is. Het idee hierachter is dat de consument op deze manier beschermd wordt. Firma Eurocept heeft gebruik gemaakt van de regels waardoor dexamfetamine nu is geregistreerd onder de merknaam Amfexa®, en er zo voor gezorgd dat de door de apotheek bereide dex niet langer uitgegeven mag worden.

Hier heeft het CBG (College Beoordeling Geneesmiddelen) op verzoek van Eurocept regels toegepast die nooit voor deze situatie bedoeld zijn. Deze farmaceut gebruikt dus een legitieme constructie en wil gewoon pillen verkopen, maar wij als consument betalen de rekening. Dit is onrechtvaardig en mensen met ADHD/ADD lijden hierdoor ernstige financiële en sociale schade, en als ze straks hun dure medicatie niet kunnen betalen, lopen ze nog meer risico’s.