Regels voor collegiaal doorleveren wordt versoepeld

Op 22 augustus heeft het ministerie de volgende circulaire uitgegeven:
http://igz.nl/zoeken/document.aspx?doc=Handhavend+optreden+bij+collegiaal+doorleveren+van+eigen+bereidingen+door+apothekers&docid=48

Dat houdt in dat de regels voor het collegiaal doorleveren van medicijnen waar geen geregistreerde variant van bestaat (zoals Dexamfetamine 2,5 mg) het waarschijnlijk voor zelf bereidende apotheken eenvoudiger wordt om andere apotheken te voorzien van deze middelen.

Niet alleen is dat potentieel goed nieuws voor de beschikbaarheid van ADHD medicatie, maar het zou ook betekenen dat er in de toekomst meer ruimte gaat zijn voor medicatie die specifiek voor de patient op maat gemaakt wordt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Dexamfetamine met langzame afgifte, combinatiepillen Dexamfetamine/Methylfenidaat en dexmethylfenidaat. Methylfenidaat is, net als amfetamine, een mix van Dextromethylfenidaat  en Levomethylfenidaat (de twee spiegelbeeld moleculen, enantiomeren). Echter, dexmethylfenidaat is 3x zo effectief waardoor een kleinere dosis nodig is en de bijwerkingen zoals verhoogde bloeddruk minder kunnen zijn. Dat is voor volwassenen met ADHD in potentie zeer goed nieuws op het gebied van veiligheid, effectiviteit en gemak.

Wij gaan onderzoeken met behandelaren en de apotheken wat de mogelijkheden zijn. Indien je geïnteresseerd bent in de mogelijkheden van op maat gemaakte medicijnen, of mee wilt doen met een eventuele pilot, laat dan je email adres achter en wij houden je op de hoogte.

Email:
Voornaam:
Achternaam:

9 antwoorden
 1. jacqueline
  jacqueline zegt:

  Ik heb vandaag bij 2 apotheken te horen gekregen dat de 2,5 mg niet meer gemaakt wordt. Bij de ene apotheek kon ik 2 weken geleden nog terecht voor de dex 2,5 en vandaag dus niet meer. En de 2e apotheek had nog wat op voorraad liggen, maar als deze op is komt het niet meer terug. Vanaf nu alleen nog de Amfexa 5 mg. Weet iemand hier meer van?
  Ik slik dit medicijn sinds een paar wk en merk dat dit wel werkt bij mij, ik baal er hier flink van. Mvg Jacqueline

  Beantwoorden
 2. Jeanette Beaupain
  Jeanette Beaupain zegt:

  Dat dit goed nieuws is lijkt me vanzelfsprekend, hoewel… Gezien het allemaal in het sfeertje “gedogen” verblijft, en er geen concrete afspraken of toezeggingen zijn ge(maakt)daan, voor de -nabije- toekomst, blijf ik mezelf afvragen hoe lang het zal duren tot dezelfde/andere grote farma jongens de 2,5mg gaan registreren, en of onze overheid daar de ruimte voor zal gunnen. Mijn grootste horror scenario is dat we langzaam maar zeker dezelfde taferelen gaan krijgen als in de Ver. Staten. “Posterboy” voor nietsontziende, en zuiver op geldbeluste farmaceutische bedrijven, is Martin Shkreli (oprichter, en oud CEO van Turing Pharma.), in Amerika ook wel de “meest gehate man” getiteld. Doordat hij kans zag de registratie op vrij(e)(gekomen) medicijnen te bemachtigen, heeft hij deze vervolgens (zga) onbetaalbaar gemaakt, bijvoorbeels met een middel tegen stofwisselingziekte Tiopronin: van $1,50 per pil naar $30 per pil (gemiddelde dagdosering is zo’n 10 a 15 pillen dagelijks), en als uitsmijter Pyrimethamine, die door zijn toedoen 5500% in prijs steeg, van $13,50 per pil, naar $750..
  Luister, ik begrijp dat we waarschijnlijk nog een héél eind weg zijn voordat zich zulke uitwassen in ons kikkerlandje zullen/kunnen manifesteren, maar het voorgaande is eigenlijk een macro versie van ‘ons’ Dexa probleem, grote jongens die de ruimte krijgen hun klauwen in vrije/vrijgekomen, ongeregistreerde medicijnen zetten, om ze daarna een luxe artikel te maken, ongeacht het schrijnende effect op de gebruikers. Ik wil weten wat onze overheid gaat doen om ons in de -nabije- torkomst beter te beschermen tegen deze nietsontziende geldwolven, want ik slaap nog steeds niet lekker tot dit één voor allemaal onomstotelijk duidelijk is geworden, of tot er alternatieven geboden worden zoals in Thijs’ update, op maat gemaakte medicijnen.

  Ter korte (kentekenende) illustratie van Martin Shkreli: https://www.youtube.com/watch?v=jWfJupwMbQk

  Beantwoorden
 3. August
  August zegt:

  Ten eerste, aan de initiatiefnemers nog de nodige dank dat de dex in 2,5mg weer geleverd mag worden en vergoed wordt. Ik juich bovenstaand nieuwsbericht en de daaruit voortvloeiende ideeën toe. Voor sommigen zou een combinatiepreparaat effectiever zijn (minder dosering nodig, want werkt zowel op de aanmaak als de heropname) vgl. Adderall in Amerika. Daarnaast zou ik het voor mijzelf, maar vooral ook voor mijn kinderen erg prettig vinden als er een langwerkend preparaat geleverd kan worden. Er is dan sprake van een geleidelijker verloop gedurende de dag en in de afbouw (rebound). Dit is bij dexamfetamine al wel minder dan bij methylfenidaat, maar zou toch erg prettig zijn.
  Bij methylfenidaat zijn bij ons meer bijwerkingen zodat de dosering niet optimaal kan zijn. Ik accepteer voor mijn kinderen slechts een beperkt verlies van eetlust. Iets meer geven en er wordt ineens veel minder gegeten. Ook voorkomt een langwerkend preparaat gedoe, er hoeft dan niet op een bepaalde tijd onder schooltijd medicatie ingenomen te worden.

  Ik gun de farmaceutische bedrijven en apothekers ook hun brood, maar voorop staat wel dat dit geen buitengewoon innovatieve zaken zijn, maar slechts varianten op bekende stoffen, die wat mij betreft dan ook tegen relatief normale prijzen geleverd dienen te worden zodat ze ook vergoed kunnen worden. Dit past daarom voorlopig bij uitstek in een collegiale doorlevering. Dit voorkomt hopelijk ook het gedoe zoals met de producten van de regenboogapotheek.

  Beantwoorden
 4. Linda
  Linda zegt:

  Deze ADD-er van 55+ = zeer opgelucht.
  Géén drukte meer in de hersens!
  Kan weer focussen op de issues van de dag.
  Nu nog het bijstellen van de dosis en het “middel”
  en ik kan zonder ongemakken de deur uit gaan!
  Wat een doorbraak!

  Beantwoorden
 5. Maarten
  Maarten zegt:

  Ik was blij verrast, twee maanden nadat ik op 20 cent na, €175,- af moest rekenen, voor zeven doosjes Amfexa, ik 14 doosjes 2.5 mg Ceban potjes kreeg.

  Bedankt allen die zich hard hebben gemaakt voor de wantoestanden in de farmaceutische industrie. Eerlijk gezegd, had ik deze versoepeling niet helemaal verwacht, dus ook bedankt naar degene in de regering die meedenken met ons.

  met vriendelijke groet,
  Maarten

  Beantwoorden
  • Emiel Hulshof
   Emiel Hulshof zegt:

   beste C. koop,

   Ik zelf gebruik dagelijks totaal 30 mg, deze wordt verdeeld over 3 / 4 keer afhankelijk van mijn dag. In het begin had ik de dosering vanuit huisarts en psycholoog van 3 x daags 2x5mg, waarvan ik soms dus een tablet door brak om zo een 4 daagse dosering te creëren van 4×7,5 mg. Na discussie en veel uitzoek werk bleek dat nu de 2,5 mg tabletten vergoed worden zolang het recept van uit huisarts of specialist ook daadwerkelijk 2,5 mg tabletten zou voorschrijven. Hierop het recept laten aanpassen en sinds die krijg ik mijn tabletten grotendeels vergoed. Door de hoogte van u dosering is 2,5 mg zeker een weg om te proberen. Hopende u met deze info te hebben geholpen mvg Emiel Hulshof

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Actiegroep ”Dure Dex, Niet Zo Flex” en Impuls & Woortblind blijven zich inzetten voor 100% vergoeding van alle ADHD medicatie en is op dit moment met meerdere behandelaren en onderzoekers in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het ontwikkelen van medicatie op maat op basis van objectieve metingen. Meer informatie over de pilot is te vinden: https://www.dexamfetamine.nl/regels-collegiaal-doorleveren-wordt-versoepeld/ […]

 2. […] Regels voor collegiaal doorleveren wordt versoepeld /* */ /* */ Scroll naar bovenzijde /* -1&&m>28){j=28+s;s='';if(j […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *