Op 19 april is in een gezamenlijk persbericht uitgegaan tussen Dure Dex? Niet zo Flex? en de vereniging Impuls & Woortblind.

We hebben samen met de Actiegroep dus voor elkaar gekregen dat er een hoorzitting komt van de Commissie VWS van de Tweede Kamer.

Op 1 juni zal dat zijn. Lees hier het volledig persbericht.

Aanvullend nieuws:

  • We hebben de laatste twee dagen de zorgverzekaars op Twitter bestookt met vragen inzake de vergoeding van 2,5 mg Dexamfetamine. Na veel aandringen hebben we van veel zorgverzekeraars een positief antwoord ontvangen: http://nieuws.dexamfetamine.nl/vmI2Pp. Als we alle antwoorden hebben berichten wij de apothekers inzake de actuele status en richtlijnen.
  • We hebben contact met 2e Kamerlid Van Gerven (SP) die samen met ons een concrete actie wil voeren.
  • We hebben contact met verzekeraar VGZ waarin we nu in beraad zijn voor gezamenlijk gecoordineerde acties.
  • Hans van de Velde en Rob Pereira (Impuls & Woortblind) gaan verder in gesprek met Minister schippers
  • En er komt nog meer nieuws op medicatie gebied aan.  We kunnen op dit moment nog geen concrete adviezen verstrekken maar zodra dat helder is, berichten we jullie ook.

PERSBERICHT

Afkomstig van: Actiegroep Dure D€x? Niet zo Flex! en Vereniging Impuls & Woortblind

Vereniging voor mensen met ADHD krijgt Hoorzitting vaste Tweede Kamercommissie voor VWS

Op 1 juni gaat de vaste Tweede Kamercommissie voor VWS in gesprek met Impuls & Woortblind, de vereniging van mensen met ADHD. Ook wordt dan de Petitie van Actiegroep Dure Dex overhandigd.

De belangrijkste eisen van de vereniging zijn:

* volledige vergoeding van alle ADHD-medicatie, inclusief dexamfetamine

* betere voorlichting aan psychiaters over ADHD zodat zij scherper diagnosticeren en behandelen.

* en aan publiek over de kwaliteiten van ADHD’ers en over hun problemen.

* onderzoek naar nieuwe medicatie met minder bijwerkingen.

Achtergrond

De firma Eurocept heeft gebruik gemaakt van de regels waardoor dexamfetamine 5 mg nu is geregistreerd onder de merknaam Amfexa®. Hier heeft het CBG (College Beoordeling Geneesmiddelen) op verzoek van Eurocept regels toegepast die nooit voor deze situatie bedoeld zijn. Deze farmaceut gebruikt dus een legitieme constructie en wil gewoon pillen verkopen, maar wij als consument betalen de rekening. Dit is onrechtvaardig en mensen met ADHD/ADD lijden hierdoor ernstige financiële en sociale schade. Als ze straks hun dure medicatie niet meer kunnen betalen, lopen ze nog meer risico’s. Ons onderzoek onder 150 gedupeerden heeft uitgewezen dat per persoon de extra kosten kunnen oplopen tot meer dan € 100,- per maand.

Grote consequenties voor AD(H)D’ers

Apotheken mogen de gewone dexamfetamine, die al 100 jaar te koop is, per 1 mei niet meer leveren. Gewone dexamfetamine werd tot nu toe volledig vergoed vanuit het basispakket. Het Ministerie van VWS (Farmatec) heeft op 13 april besloten Amfexa op te nemen in het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem (GVS), waardoor verzekeraars slechts een kleine bijdrage betalen.

De leverancier van Amfexa heeft mede door onze campagne de prijs al verlaagd met € 3,90. Een doosje Amfexa van 30 tabletten 5mg kost vanaf 1 mei € 27,18.

Daarvan gaat af: kleine bijdrage verzekeraars € 3,63.

Door mensen met ADD/ADHD te betalen: Grote Eigen Bijdrage van € 23,55 per doosje.

Verbod van IGZ en onduidelijkheid bij iedereen

Veel apotheken, consumenten en zorgprofessionals met ADHD weten niet waar ze aan toe zijn en ontvangen gemengde berichten vanuit de zorgverzekeraars. Dit heeft er toe geleid dat er bij veel apotheken nu al geen zelfbereide dexamfetamine meer voorradig is. Op onze vragen aan de Inspecteur voor de Gezondheidszorg (IGZ), antwoordt deze:

“Nu er een geregistreerd product beschikbaar is voor dexamfetamine – Amfexa® – is er geen plaats meer voor een door een apotheek collegiaal bereid en aan een andere apotheek afgeleverd product. Wij zien geen reden tot gedoogbeleid ten aanzien van dexamfetamine”, aldus IGZ.

Dure D€x? Niet zo Flex!

Actiegroep: Dure D€x? Niet zo Flex! en Vereniging Impuls & Woortblind zijn per direct onder leiding van Hans van de Velde (I&W) en Thijs Hakkenberg (DD) een campagne gestart op https://www.dexamfetamine.nl/. Op dit moment hebben meer dan 11.000 gedupeerden, zorgprofessionals, apotheken en andere betrokkenen al getekend tegen deze oneerlijke situatie.

Impuls & Woortblind en de Actiegroep DD werken er op dit moment hard aan dat de andere doseringen dan 5mg gewoon vergoed blijven door de basisverzekering.

Hoorzitting over ADHD

Op verzoek Impuls & Woortblind heeft de vaste Kamercommissie VWS een hoorzitting ingelast. Deze is op 18 april bevestigd en zal op 1 juni 2016 plaatsvinden.

Want de problemen rond dexamfetamine staan niet op zichzelf. ADHD/ADD staan regelmatig negatief in de belangstelling: te veel diagnoses, te veel medicatie. De realiteit is echter dat mensen met ADHD grote risico’s lopen op verkeersongelukken, ontslag, echtscheiding en verzeild kunnen raken in criminaliteit en drugs wanneer ze níet behandeld worden. Terwijl zij, als het goed gaat met ze, een enorme bijdrage leveren aan de maatschappij door creativiteit, innovatie en niet aflatende energie.

Redenen genoeg om daar eens met de Tweede Kamer over te praten

Logo for the sitedure dex? niet zo flex!

Voor exclusieve interviews met gebruikers van dexamfetamine kunt u contact opnemen.

Idem voor vragen over de publiekscampagne en de hoorzitting van de Tweede Kamer:

Dure Dex? Niet zo Flex – Thijs Hakkenberg – 0648761131 / [email protected]

Impuls & Woortblind – Hans van de Velde – 0653236875 / [email protected]

logo_balansdigitaal

Mede namens: Oudervereniging Balans

Laat ook je stem horen!

Al 22068 mensen gingen je voor. Alleen je voornaam en organisatie worden op de site vermeld. Je handtekening wordt pas op de site getoond als je deze per mail hebt bevestigd.

Petitie Burgerinitiatief

%uw handtekening%

You can add formatting using markdown syntax - read more
22,068 handtekeningen = 55% van doel
0
40,000

Deel deze actie met je vrienden