Dexamfetamine vergoeding in Nederland

Veel mensen vragen zich af waarom 1 mei de magistrale  en door geleverde Dexamfetamine niet meer is toegestaan en wat de status is van dexamfetamine vergoeding. De volgende omstandigheden hebben geleid tot deze situatie:

  • Voor magistrale bereidingen is de General Manufacturing Practice van toepassing. Deze regel is ingesteld om patiënten te beschermen tegen de fouten die drogisten kunnen maken bij het magistraal bereiden van medicijnen. Samengevat komt het er op neer dat magistrale bereidingen alleen mogen zolang er geen geregistreerde variant van een medicijn beschikbaar is.
  • De firma Eurocept heeft gebruik gemaakt van de regels waardoor dexamfetamine nu is geregistreerd door CBG onder de merknaam Amfexa®.
  • Apotheken mogen volgens strikte interpretatie van de regels de gewone dexamfetamine (zgn. magistrale – en doorlever-bereiding) niet meer leveren, terwijl deze al 100 jaar te koop is én tot voor kort en al decennia 100 % wordt vergoed.

Huidige status dexamfetamine vergoeding

Vanaf 1 mei 2016 gaat het verbod op het leveren van magistrale Dexamfetamine in. Vanaf dat moment hebben patiënten 3 mogelijkheden:

  1. Gebruiken van Dexamfetamine 5 mg tabletten onder de merknaam Amfexa. Amfexa kost €1,07 per tablet tegenover €0,32 voor magistrale dex en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars.
  2. De 2,5 mg tabletten Dexamfetamine blijven voorlopig wel beschikbaar en vergoed.
  3. Overstappen op methylfenidaat. Echter, mensen die dexamfetamine gebruiken doen dit omdat zij niet goed reageren op methylfenidaat. Zij ontregelen direct of krijgen onacceptabele bijwerkingen als zij teruggezet zouden moeten worden op methylfenidaat.

Naar schatting 30.000 mensen met ADHD komen hierdoor in acute problemen. De kosten lopen op van € 100,- per persoon tot € 800,- voor een gezin; per maand dus. Dat is  €9.600,- per jaar! Zelfs al komt Amfexa in het basispakket, dan is de kans groot dat alleen de kosten tot het prijsniveau van methylfenidaat vergoed worden. De rest moet dan nog steeds zelf betaald worden, oftewel: ± € 90,- per persoon tot ± € 720,- voor een gezin per maand. Dat is dus circa € 8.640,- per jaar! En dexamfetamine kost nota bene om en nabij 4 cent per pil om te maken.

Hier wordt misbruik gemaakt van regels die nooit voor deze situatie bedoeld zijn. De farmaceutische industrie wordt de facto en de iure beschermd ten koste van de consument. Dit is onrechtvaardig en mensen met ADHD lijden hierdoor ernstige financiële en sociale schade.

We vragen alle zorgverzekeraars wat hun beleid is. De antwoorden houden we bij op deze pagina. 

Update 13-4-2016 (Bron: KNMP)

Veelgestelde vragen vergoedingsstatus dexamfetamine 5 mg DB

Bekijk via deze pagina de actuele antwoorden op de veelgestelde vragen over de vergoedingsstatus van doorgeleverde bereiding dexamfetamine 5 mg.

De KNMP stelde een brief op, die apothekers kunnen gebruiken om patiënten voor te lichten.

Naar de patiëntenbrief

Veelgestelde vragen | Laatste update: 12 april – 16:45

Waarom mag de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 5 mg niet meer geleverd worden nu Amfexa 5 mg op de markt is gekomen?

Een doorgeleverde bereiding is niet toegestaan als er een geregistreerd therapeutisch equivalent in Nederland of in een andere EU-lidstaat op de markt is.

Meer informatie via de IGZ-circulair

Amfexa 5 mg werd in 2015 geregistreerd en is per 1 maart in de handel in Nederland. In principe mag dan geen doorgeleverde bereiding worden geleverd. Producent Eurocept besloot na overleg met betrokken partijen de uitlevering van de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 5 mg tot 16 april te accepteren.

Komt de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 2,5 mg na 1 mei nog voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking?

Ja, volgens de G-Standaard wordt dit product na 1 mei vergoed.
De zorgverzekeraars vinden dexamfetamine 2,5 mg een rationele farmacotherapie, omdat de 5 mg niet nauwkeurig gebroken kan worden. De breukstreep van de Amfexa 5 mg is alleen om het breken te vereenvoudigen, zodat het inslikken makkelijker gaat.

Komt de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 10 mg na 1 mei nog voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking?

De vergoedingsstatus van de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 10 mg na 1 mei is vooralsnog onbekend.

Mag ik als apotheker de dexamfetamine 5 mg zelf bereiden?

Ja, dat mag alleen voor uw eigen patiënten. Het is aan de zorgverzekeraar om te beslissen of deze bereiding voor vergoeding in aanmerking komt.

Laat ook je stem horen!

Al 22068 mensen gingen je voor. Alleen je voornaam en organisatie worden op de site vermeld. Je handtekening wordt pas op de site getoond als je deze per mail hebt bevestigd.

Petitie Burgerinitiatief

%uw handtekening%

You can add formatting using markdown syntax - read more
22,068 handtekeningen = 55% van doel
0
40,000

Deel deze actie met je vrienden