Beschikbaarheid en vergoeding ADHD medicatie in 2017

Afgelopen jaar is Dexamfetamine uiteindelijk beschikbaar gebleven doordat 2,5 mg Dexamfetamine wordt gedoogd. Veel Dexamfetamine-gebruikers hebben alsnog hoge kosten moeten maken en zijn gedwongen om soms wel 80 tabletjes per dag te slikken.  Wat gaat de situatie in 2017 zijn en wat zijn de mogelijkheden? Een terugblik en een vooruitblik. 

ADHD sinds 1 mei 2016 een stuk duurder

Omdat het medicijn Dexamfetamine in Nederland goedkoop beschikbaar en de prijs binnen het Methylfenidaatcluster viel- en je hoefde niemand bij te betalen voor. Door de registratie van Amfexa in Nederland was de apotheekbereide Dexamfetamine in een keer verboden en vanwege het grote verschil met de apotheekbereide Dexamfetamine konden tienduizenden mensen in een keer hun medicijnen niet meer betalen. Een volledige analyse is hier te lezen.

Inmiddels is na veel protest het gelukt om met samenwerking van huisartsen en behandelaren alsnog ‘goedkope’ Dex te krijgen in 2,5 mg variant.

Een onzekere toekomst

De huidige gedoogconstructie kan op elk moment uit elkaar vallen- op het moment dat Medice- de fabrikant van Amfexa, besluit om 2,5 mg in Nederland te registreren vervalt de mogelijkheid om nog de ‘goedkope’ dex te krijgen.

Verder is het waarschijnlijk dat Tiofarma in 2017 ook een geregistreerde variant van Dexamfetamine 5 mg op de markt zal brengen. Vanwege leveringsproblemen van de grondstoffen is de oorspronkelijke schatting van de herfst 2016 niet haalbaar gebleken. Concurrentie zou een gunstige uitwerking op de prijs kunnen hebben.

Geen ADHD medicatie voor volwassenen beschikbaar

Vanwege het feit dat nu ook Methylfenidaat off-label is voor volwassenen is er officieel geen medicatie voor te schrijven voor volwassenen. Het voorschrijven van medicatie gebeurd wel, maar de medicijnen zijn niet gekeurd voor volwassenen. Daardoor zijn de prijzen voor medicatie op de dosis van kinderen afgesteld en is vergoeding een lastig onderwerp. Zolang hier geen verandering in komt zijn volwassenen met ADHD hier de dupe van. Wij proberen samen met Impuls en Woortblind dit onderwerp op de agenda van de tweede kamer te houden en samen te zoeken naar mogelijkheden om hier verandering in te brengen. Meer informatie over het programma in 2017 zal op deze website worden gepubliceerd.

Zorgverzekeraars werken maar mondjesmaat mee

Het blijft voor veel mensen onduidelijk welke medicatie vergoed wordt door welke zorgverzekeraar. Zorgverzekeraar VGZ heeft al heel vroeg in de campagne aangegeven de meeste ADHD medicatie te vergoeden en aan het eind van het jaar werdt duidelijk dat DSW en Zorg en Zekerheid alle ADHD medicatie van de regenboogapotheek zouden vergoeden. Voor mensen die medicatie bij de regenboogapotheek afnemen is het dus verstandig om over te stappen naar DSW (of een van de dochters Stad Holland en inTwente) of naar Zorg en Zekerheid. Wij proberen ons overzicht zo vaak mogelijk bij te houden, maar een definitieve winnaar is er nog niet. Ook PsyQ heeft een overzicht gemaakt wat hier is te downloaden.

Voorzichtig advies

Een definitief advies kunnen we nog niet afgeven. Dankzij de campagne is het duidelijk geworden dat zorgverzekeraars zelf hun beleid voor vergoedingen vorm geven. Om duidelijk te maken naar de zorgverzekeraars dat ADHD geen tijdelijke aandoening is zou iedereen voor 1 januari de intentie om over te stappen kunnen doorgeven. Dat kan altijd heel eenvoudig nog even snel een mailtje te sturen of door even in te loggen op je persoonlijke omgeving van de zorgverzekeraar. Je kunt altijd hier vanaf zien en blijven bij je huidige zorgverzekeraar mocht dat het gunstigst zijn. Maar zo niet heb je tot 1 februari 2017 om je definitieve keuze te maken. En zou het niet mooi zijn als de zorgverzekeraars onder druk worden gezet en hun best moeten doen om ons als klant te behouden? Wij gaan in januari dan flink aan de slag om het onderste uit de kan te halen en in de laatste week van januari zullen wij een definitief advies geven welke zorgverzekeraar ons de beste keuze lijkt.

4 antwoorden
 1. Ozzieivo
  Ozzieivo zegt:

  Via de regenboog apothee heb ik een overzicht gekregen van verzekeraars die dex e, aanverwante middelen vergoeden via de basis premiie
  Het bleek dat alleen DSW daarvoor zorg droeg en nog eentje die ik even ben vergeten.

  Na contact met de regenboog en met mijn apotheek heb ik besloten de verzekering om te zetten van zilveren kruis naar DSW.
  Wat blijkt nog meer dat hun top aanvulling ongeveer 5 euro duurder is dan de twee sterren zilveren kruis.

  Voor mij was dat duidelijk Overgang naar DSW,

  alleen het doen kostte wel wat moeite. Pas toen twee mensen mij vertelden dat ze me achter de broek gingen zitten vond ik het toch te gek voor woorden en heb hun reactie niet afgewacht.
  Prompt was ik vanmiddag bij de huisartsenpost van het weekend en de medicijnen liegen er niet om ..

  Beantwoorden
 2. P. Kroon
  P. Kroon zegt:

  Sinds oktober dit jaar gebruik ik, na eerst een maand Methylfenidaat te hebben gebruikt, naar volle tevredenheid Dexamfetamine 2,5 mg. Aan 5 tot 6 tabletjes per dag heb ik genoeg om op werkdagen mijn werk naar behoren te kunnen doen. Ik heb absoluut geen behoefte aan een dure langwerkende variant. Deze 2,5 mg is uitstekend te doseren en doet prima zijn werk. Het vergoeden gaat wel op een vreemde manier: Univé vergoed ca 50 % en het andere deel betaald de apotheek. Ik heb nog uitleg gevraagd bij Univé en de Apotheek maar zonder hier al te veel uitleg over te kunnen geven schijnt het echt zo te zijn. Ik hoop dat deze variant nog lang op de markt blijft zonder inmenging van de grote farmacie die over de rug van patienten veel te veel geld probeert te verdienen.

  Beantwoorden
 3. Henk Schouten
  Henk Schouten zegt:

  In ieder geval vriendelijk bedankt door ons te wijzen op alle wijzigingen en die er nog te wachten staan. Hier door overgestapt naar een andere zorgzekering voor mijn dochter.
  Nogmaals mijn dank en een goed en gezond 2017 gewenst.

  Beantwoorden
 4. s.weber
  s.weber zegt:

  Dank jullie allen ik blijf hopen het gaat hier om ons leven zo sterk zeg ik het. Schippers zou eens een dag met ons moeten ruilen. Farmacie wordt rijk en rijker op ons .terwijl wij alleen een beetje willen denken en leven zoals normale mensen .Hier zijn eigenlijk geen woorden voor sorry. Chapo voor jullie thanks

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *